Від перших днів війни трудовий колектив Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, спілчани первинної організації Профспілки працівників освіти і науки України включилися в систему заходів із оборони держави.

24 лютого 2022 року стало тим вододілом, коли для кожного громадянина України світ поділився на «до…» та «після…» Так і з-поміж спілчан Черкаського національного хтось пішов до лав ЗСУ чи ТрО, інший простоював у довжелезних чергах пунктів прийому крові, збирали порожні пляшки, а потім наповнювали їх запалювальною сумішшю, наполегливо шукали найменшу можливість бути корисним для когось у цій трагедії.

За кілька днів адміністрація та профком університету виробили чіткий алгоритм дій, в одному із навчальних корпусів запрацював волонтерський центр допомоги у захисті країни, у гуртожитках розміщували людей із зони активних бойових дій, збирали речі (одяг, постільна білизна, товари першої необхідності), готували їжу і ще багато-багато іншого.

28 лютого за рішенням профкому університету було виділено 50 тисяч гривень на допомогу ЗСУ та ТрО: закуповували найнеобхідніші ліки, речі для військовослужбовців, необхідне спорядження.

За два тижні вдалося налагодити дистанційне навчання студентів. Це скоріше такий окремий вид взаємопідтримки, пошуку внутрішніх резервів, віри один в іншого, упевненості в силу нашої армії і неминучість перемоги України у цій війні. Кожна зустріч зі студентами, кожне проведене заняття тільки додає сил і наснаги в цьому.

За одностайною згодою профкому університету ми не припиняли підтримувати матеріально наших спілчан, оскільки у такі важкі години випробувань відчуття уваги й турботи додає людям упевненості в завтрашньому дні. За час війни профспілка університету надала матеріальної допомоги працівникам закладу на суму 64 150 грн.  У центрі уваги адміністрації та профкому університету постійно перебувають ті, хто сам або чиї батьки захищають право України на життя.

За час російсько-української війни у гуртожитках університету знайшли тимчасовий прихисток понад 1000 осіб із Харківської, Чернігівської, Сумської, Донецької, Луганської, Херсонської та Київської областей. Для них організовано дворазове харчування, пристойні умови проживання, надано соціально-психологічну допомогу (на постійній основі діють «Юридична клініка» та «Психологічна служба»).

На початку червня із профбюджету було виділено ще 50 000 грн і перераховано на потреби ЗСУ. Профактив закладу взяв участь у благодійній донорській акції для формування надійного банку крові в Україні.

Розуміємо, що війна триває, а тому діємо так, щоб у майбутньому можна було чесно сказати, що зробили все можливе для нашої Перемоги!